Repelsteeltje

Het logo van Repelsteeltje Het logo van het Spinnewiel

't Spinnewiel

...

Online dansen

Zelfs een wereldwijd virus krijgt ons niet klein! Wanneer we niet meer samen mochten dansen, heeft onze fantastische accordeonist gezorgd dat we online verder konden blijven bewegen. Niet 1, niet 2, zelfs niet 3, maar 8 keer heeft hij voor volksdansplezier in huis gezorgd. Merci Thomas!

40 jaar

Ons 40-jarig bestaan hebben we ingezet met een groot kindervolksdansfeest en een heerlijk ontbijt.
Kris De Smet, onze muzikant/oprichter stopte na 40 mooie jaren op het einde van 2016 met accordeon spelen voor Repelsteeltje.

Repelpolka

In 2009 heeft een lid van ons, Thomas Cuypers, een prachtige nieuwe dans in elkaar gebokst en deze doopte hij de Repelpolka!

't Spinnewiel

In september 2009 richtte Annelies De Smet de tienervolksdansgroep 't Spinnewiel terug op. Elk jaar gaan we samen op weekend waar we met z'n allen dansen en ons amuseren.

CD

2005 was een speciaal jaar voor ons wat dan vierden we ons dertigjarig bestaan. In 2000 namen we een CD op met onze populairste liedjes: '25 jaar Repelsteeltje, voor elk jaar een liedje';. Daar kwam in 2002 een vervolg op: 'De favorieten van Repelsteeltje'. Intussen hebben we ter gelegenheid van onze 40ste verjaardag nog een cd opgenomen met eigen creaties.

Jaarlijks

Jaarlijks hebben we rond 8 november, onze stichtingsdatum, ook een familie-uitstap voor onze leden en hun families. Een ander jaarlijks evenement is onze spaghettizwier in het voorjaar, waar we een optreden geven voor onze familie en vrienden en nadien kunnen ze genieten van een overheerlijke spaghetti. Regelmatig nemen we nog deel aan dorpsfeesten, meiboomplantingen, kinderfeesten enz. zodat ons werkjaar altijd goed gevuld is. Ons jaar wordt in juli afgesloten met het jaarlijks kamp. We verblijven een week in een kamphuis en spelen allerlei toffe spelletjes. Elk jaar hebben we een knotsgek kampthema en kamplied.

Groei

Twee maal mochten we zelf een groot nationaal kindervolksdansfeest organiseren in Kontich: het Sint-Maartensfeest voor kindergroepen. In 1985 kwamen op 11 november 1000 Vlaamse kinderen met ons meedansen op ons 10de verjaardagsfeest en in 2001 ontvingen we hen opnieuw in de sporthal van het Sint-Ritacollege om samen te zingen en te dansen voor Sint-Maarten, de vriend van Sinterklaas.

Randactiviteiten

Ter gelegenheid van onze vijfde en tiende verjaardag in 1980 en 1985 nodigden we een Schotse en een Ierse dansgroep uit Londen uit. Ze waren een lang weekend bij ons te gast en leerden ons kinderdansjes en liedjes uit hun land. We bezoeken in de zomervakantie ook volksdansfestivals zoals in Bonheiden, waar we op de kindernamiddagen dansjes leren van de buitenlandse groepen.

Concept

Elke zaterdagvoormiddag dansen en zingen we van 10 tot 12 uur. We leren dan kinderdansjes en kinderliedjes uit verschillende landen. Die halen we uit bestaande dans- en liedbundeltjes of uit de contacten die we hebben met andere (buitenlandse) groepen.

Locatie

De eerste jaren werd gedanst in het Altena-instituut, maar door verbouwingen in de school moesten we uitwijken naar een andere plaats. Dat werd de turnzaal van het Sint-Ritacollege waar we opnieuw verschillende jaren thuis waren. Tenslotte keerden we terug naar het centrum van de gemeente waar we kunnen beschikken over de turnzaal van de Abraham Hansschool. Het ledenaantal veranderde natuurlijk in de loop der jaren. Het toppunt lag op 120 dansende leden, maar vandaag zijn 40 kinderen actief lid van de groep.

Succes

Volksdansen blijkt een ideale manier om jonge kinderen, die nog niet toegelaten worden op de muziekschool, het gevoel voor ritme en tempo op een speelse manier bij te brengen. Zo krijgen ze de muzikale basis waarop later kan verder gebouwd worden. Ook het groepsgevoel is belangrijk. Samen leuke dingen doen brengt de kinderen bijeen in een grote vriendengroep.

Start

In november 1975 richtten Lieve en Kris De Smet in Kontich de kindervolksdansgroep Repelsteeltje op. Het was een periode waarin volksdansen zeer populair waren. Repelsteeltje werd gestart als onafhankelijke groep voor kinderen van de lagere school. Vandaag is het nog altijd de bedoeling een aangename vrijetijdsbesteding te bieden voor kinderen van 5 tot 12 jaar.